2009. július 8., szerda

JÚLIUS 8 - KÍNAI RÁDIÓ HAZUGSÁGAI




A külföldre disszidált elemek mindig is arra törekedtek, hogy megbontsák a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület egységét. Tavaly a pekingi olimpia idején egy sor terrorakciót követettek el. Idén zavarkeltéssel akarják elrontani az új Kína megalakulásának 60. évfordulóját. Ez a kísérletük is vereséggel fog végződni. (kínainemzetköziradio,júl.8)

TÖMÉNY KOMMUNISTA HAZUGSÁGOK

Július 5-én este a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Urumqiban (Urumcsi) erőszakos bűncselekmény történt. Július 6-i adatok szerint összesen 140 ember vesztette életét, és 828 ember megsebesült. A helyi kormányzat azonnal rendőröket vezényelt a helyszínre és már ellenőrzése alatt tartja a helyzetet. A közlekedés is helyreállít mostanra. Egy szakértő tudósítónknak adott interjújában elmondta, hogy külföldről irányították az erőszakos eseményt, ami előre kitervelt, szervezett esemény volt. De ez nem lesz hatással a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület nemzeti egységére, illetve stabilitására. Részletes összefoglalónk következik. Július 5-én este 8 órakor néhány ember gyülekezett a Renmin téren, a Szabadság úton, a piacon, illetve a déli Xinhua úton, ahol verekedni, gyújtogatni és rabolni kezdtek. A rendőrök azonnal a helyszínre vonultak, és július 5-én este 10 órára ellenőrizésük alá vonták a helyzetet. Mostanra helyreállt a városi közlekedés és a társadalmi rendszer normális rendje. Július 6-án délben a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület kormányzata sajtóértekezletet tartott, és tájékoztatást adott az erőszakos esemény alakulásáról. Tudósítónk, Wu Zhuosheng a sajtóértekezletről készített összeállítást. Az esemény után a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület kormányzata azonnal kivezényelte a rendőröket a helyszínre, és a törvényeknek megfelelően őrizetbe vették a rendzavarókat. Ugyanakkor 120 mentőautóval az orvosok a sebesülteket kórházba szállították. Éjfélkor a Xinjiang TV adásában Nuer Baikeli, az autonóm terület elnöke beszédet mondott nemcsak ujgurul, de mandarinul is, és feltárta az események valódi hátterét. Az elnök arra kérte az embereket, hogy ismerjék fel az igazságot. Jelentések szerint a bűnözők több mint 260 autót, 203 boltot és 14 lakóépületet rongáltak meg, több mint 56 ezer négyzetméteren pusztított tűz. A hszincsiangi rendőrség megállapította, hogy a szervezett, előre kitervelt eseményért szeparatisták a felelősek. Az Ujgur Világkongresszus a dél-kínai Guangdong tartomány Shaoguan városban történt eseményt kihasználva irányította, tervezte meg az erőszakos zavargást. Xu Jianying, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia hszincsiangi ügyekkel foglalkozó osztályának tagja így nyilatkozott a történtekről. „2001 óta a nemzetközi helyzet változásához igazodva Kína határozottabban lép fel a terrorizmus ellen. Mára meggyengült a terrorizmus belföldön, ám 2005 után az úgynevezett Ujgur Világkongresszus egységbe tudott tömörülni." „A szeparatisták sohasem fognak felhagyni törekvésükkel a hszincsinagi területen. De ez nem lesz hatással az autonóm terület stabilitására, fejlődésére, nemzeti egységére. Az utóbbi tíz évben nagyon jól alakult Hszincsiang helyzete, a gazdaság is gyors ütemben fejlődik."
(kínainemzetköziradio,júl.6)
Az államtanácsos kiemelte, hogy a különböző nemzetiségű honfitársaknak kárt okozó, azokat megtámadó tetteseket határozottan, a törvények szerint és szigorúan meg kell büntetni, az erőszakos bűntett szervezőinek nem bocsátanak meg, a félrevezetett fiatalokat pedig át kell nevelni. (kínainemzetköziradio,júl.8) Kép: kínai rádió honlapjáról

Persze a verekedést az ujgurokra fogják és átnevelő táborok alatt koncentrációs táborokat kell érteni. Feltünő módon az ujgur népirtásról hallgat az ENSZ, hallgat az EU, hallgat az USA, hallgat az Amnesty International is.